czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Rzeszowiak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale za to idealnie pasuje do świątecznego klimatu:)

Rzeszowiak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzeszowiak

 

 

  • Masa makowa:
  • 250g maku mielonego,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżka margaryny,
  • łyżka miodu,
  • 3 krople olejku migdałowego.

 

 

  • Masa serowa;
  • 500g półtłustego twarogu,
  • 200g margaryny,
  • 300g cukru pudru,
  • budyń śmietankowy,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

 

  • Dodatkowo:
  • 10 białek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rzeszowiak
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. 2. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka utarte z cukrem, margarynę, miód oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie zmiksować i odstawić do ostygnięcia. 3. Mleko zagotować, dodać cukier oraz margarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 4. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrme pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany budyć i mąkę. Dokładnie zmiksować.5. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lściącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej i na koniec orzechowej. Wierzch przykryć masą serową. Piec około 75minut w temp. 175st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Rzeszowiak
Zagnieśc ciasto, rozwałkowac na ptrzygotowaną blaszkę
Rzeszowiak
Przygotować masę serową, wymieszac z 1/4 piany z białek
Rzeszowiak
Na cieście układać na przemian pas masy makowej i orzechowej
Rzeszowiak
Masę serową połączyć z resztą ubitych białek

Tagi:

ciasto mak