Sposób przygotowania:
Ciasto ślimak 2
Biszkopt: 5 białka ubić z 5 łyżkami cukru, dodać żółtka , 5 łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Rolada: 5 białek ubić z 5 łyżkami cukru, dodać żółtka ,4 łyżki mąki , 1 łyżkę kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Biszkopt zrolować gorący w ścierkę i zostawić do ostygnięcia . UPIEC 2 TAKIE ROLADY!! Masa: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z 1 szklanka cukru. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę , mąkę ziemniaczana , cukier waniliowy, żółtka - dokładnie wymieszać - wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać zimny budyń. Dwie rolady posmarować masą , a resztę masy wyłożyć na biszkopt. Po bokach biszkoptu położyć rolady,w środku ułożyć dwa rzędy przekrojonych połówek brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Tężejąca galaretkę wylać pomiędzy rolady zalewając ćwiartki brzoskwiń.
marietta
Justyna92
Teraz może i barana , ale po przekrojeniu go po między brzoskwiniami to staje się ślimakiem ;) , Dodałam takie zdjęcie żeby nie było wątpliwości jak układać warstwy. Pozdrawiem
agus11013
irena7
Editha