Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto ślimak 2

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto i ciekawie wygląda

Ciasto ślimak 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ślimak 2

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajka
  • 5 łyżki cukru
  • 5 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Ciasto ślimak 2
Biszkopt: 5 białka ubić z 5 łyżkami cukru, dodać żółtka , 5 łyżki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Rolada: 5 białek ubić z 5 łyżkami cukru, dodać żółtka ,4 łyżki mąki , 1 łyżkę kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Biszkopt zrolować gorący w ścierkę i zostawić do ostygnięcia . UPIEC 2 TAKIE ROLADY!! Masa: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z 1 szklanka cukru. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę , mąkę ziemniaczana , cukier waniliowy, żółtka - dokładnie wymieszać - wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać zimny budyń. Dwie rolady posmarować masą , a resztę masy wyłożyć na biszkopt. Po bokach biszkoptu położyć rolady,w środku ułożyć dwa rzędy przekrojonych połówek brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Tężejąca galaretkę wylać pomiędzy rolady zalewając ćwiartki brzoskwiń.
Ciasto ślimak 2
owocami i galaretką