Sposób przygotowania:
Ciasto szachowe
Biszkopt biały: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Wylewamy na wąską ką blaszkę i pieczemy ok. 30min. w temp.175*C. Biszkopt czarny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt biały, na koniec dodajemy kakao. Krem: Odlewamy jedną szkl. mleka i rozrabiamy w niej obie mąki i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy wymieszane składniki. Mieszając gotujemy aż powstanie budyń. Studzimy i ucieramy z miękkim masłem. Nasączenie: Podane składniki mieszamy do rozpuszczenia. Polewa: Podane składniki zagotowujemy i lekko studzimy, Po czym polewamy ciasto. Przełożenie: Każde ciasto przekrawamy poziomo na 3 placki. Składamy po 3 tak by powstało jedno ciasto czarno-biało-czarne a drugie biało-czarno-białe. Tak przygotowane ciasta nasączamy i przekładamy kremem, dociskamy. Każde kroimy na 3 wąskie pasy i układamy tak, by pas biało-czarno-biały sąsiadował z czarno-biało-czarnym. Jeszcze raz przekładamy kremem, składamy w pionie, sklejamy (na przekroju ma powstać wzór szachownicy). Oba ciasta oblewamy polewą czekoladową.