kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasto szachowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ładnie prezentujące się ciacho.

Ciasto szachowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto szachowe

 

  • Biszkopt biały:
  • 3 jajka
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/2szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt czarny:
  • Takie same składniki co na biszkopt biały + 2 łyżki kakao.
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Nasączenie:
  • 1szkl. wody przegotowanej zimnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • Polewa:
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto szachowe
Biszkopt biały: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek. Delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Wylewamy na wąską ką blaszkę i pieczemy ok. 30min. w temp.175*C. Biszkopt czarny: Przygotowujemy tak samo jak biszkopt biały, na koniec dodajemy kakao. Krem: Odlewamy jedną szkl. mleka i rozrabiamy w niej obie mąki i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy wymieszane składniki. Mieszając gotujemy aż powstanie budyń. Studzimy i ucieramy z miękkim masłem. Nasączenie: Podane składniki mieszamy do rozpuszczenia. Polewa: Podane składniki zagotowujemy i lekko studzimy, Po czym polewamy ciasto. Przełożenie: Każde ciasto przekrawamy poziomo na 3 placki. Składamy po 3 tak by powstało jedno ciasto czarno-biało-czarne a drugie biało-czarno-białe. Tak przygotowane ciasta nasączamy i przekładamy kremem, dociskamy. Każde kroimy na 3 wąskie pasy i układamy tak, by pas biało-czarno-biały sąsiadował z czarno-biało-czarnym. Jeszcze raz przekładamy kremem, składamy w pionie, sklejamy (na przekroju ma powstać wzór szachownicy). Oba ciasta oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto szachowe
Biszkopt biały i czarny przekroione poziomo.
Ciasto szachowe
Smarowanie biszkoptów kremem:Biało-czarno-biały i czarno-biało-czarny.
Ciasto szachowe
Kroienie pionowo przełożonego ciasta do powtórnego smarowania kremem.
Ciasto szachowe
Dwa ciasta przełożone kremem, gotowe do polania polewą.