Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe Cappuccino
Ciasto I Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy stopniowo cukier- ubijamy przez chwilę do rozpuszczenia. Teraz zmniejszamy obroty robota i dodajemy po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto przelewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez 30-35 minut ( do suchego patyczka) Ciasto studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto II Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kokos. Ciasto przelewamy na taką samą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165-170 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor Upieczone ciasto lekko studzimy i zdejmujemy papier ( z zimnego ciężko jest zdjąć) Masa: Z 2 szklanek odlać 1/2 szklanki mleka, 1 1/2 szklanki zagotowujemy. 1/2 szklanki mleka , żółtka, mąkę pszenną, cukier i budyń- dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Trzeba bardzo mocno mieszać budyń- lubią się robić kluski. Jeżeli tak się stanie to najlepiej ściągnąć budyń z ognia i wymieszać masę robotem- gdy masa będzie gładka zagotowujemy budyń ponownie. Masło ucieramy dodajemy kawę w proszku, ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieramy całą masę. Polewa: Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki. Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewam na ciasto. Składanie ciasta. Na dół dajemy ciasto ciemne, smarujemy połową masy. Następnie wykładamy ciasto kokosowe- lekko dociskamy i smarujemy drugą połową masy. Przykrywamy ciemnym ciastem. Dociskamy delikatnie i na górę wylewamy polewą i posypujemy kawą cappuccino
zbysiowa
reanja
a proszę bardzo:)
luna76
Ela Dz
reanja
Beatko proszę częstuj się:)
reanja
Elus trafiony, zatopiony i zjedzony:)
zbysiowa
30-40 g kawy cappuccino w proszku o ulubionym smaku
1/4 szklanki słodkiej śmietanki ( u mnie 12%) ,kiedy je dodajesz?
reanja
Już poprawiam przepis- masło ucieram dodaję kawę i ostudzony budyń i śmietankę- dokładnie ucieram całą masę
Bardzo dziękuję i przepraszam:)
zbysiowa
reanja napisał(a):