bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto trójkolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z jednej strony proste a z drugiej strony bardzo smaczne, jest kolorowe ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Ciasto trójkolorowe

Składniki:

Ciasto trójkolorowe

 

 

 

 

  • Ciasto żółte:
  • 12 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 7 żółtek
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg mąki
  • skórka z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto trójkolorowe
Ciasto białe : margarynę dajemy do garnka, topimy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, potem dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę, mieszamy i wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao, mieszamy , wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Ciasto żółte : margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, potem śmietanę, mąkę z proszkiem i skórkę z 1 cytryny, mieszamy, wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Krem: zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystudzenia.. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem. Przekładamy : ciasto białe smarujemy połową kremu, dajemy ciasto kakaowe rozsmarowujemy pozostały krem i przekładamy ciastem żółtym.