aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto waniliowe cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne rozpływające się w ustach ciasto, rewelacja. Robię je często bo każdemu zawsze smakuje! Polecam!

Ciasto waniliowe cappuccino Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto waniliowe cappuccino

 

  • Ciasto:
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl kawy cappuccino waniliowego
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wody
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • Masa:
  • 1 batonik Pawełek o smaku awokado
  • 1 czekolada mleczna
  • 5 łyżek mleka
  • 2 margaryny Kasia
  • 4 łyżki alkoholu
  • Cukier puder do smaku
  • Napar do nasączenia:
  • 2 łyżeczki kawy cappuccino
  • 1 łyżka alkoholu
  • ¼ szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowe cappuccino
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu dodajemy żółtka połączone z wodą. Wsypujemy mąki, kawę cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w formach 25/36 w temperaturze 180 stopni do 30 minut każdy. Chłodne przekrawamy na pół. Składniki do naparu łączymy ze sobą i chłodnym nasączamy każde ciasto. Masa: Czekoladę i batonika łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na ogniu w mleku. Studzimy. Łączymy z utartymi margarynami. Dosładzamy cukrem pudrem i dodajemy alkohol do smaku. Ciasto przekładamy masą.
Ciasto waniliowe cappuccino
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu dodajemy żółtka połączone z wodą. Wsypujemy mąki, kawę cappuccino, proszek do pieczenia.
Ciasto waniliowe cappuccino
Masa: Czekoladę i batonika łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na ogniu w mleku. Studzimy. Łączymy z utartymi margarynami.
Ciasto waniliowe cappuccino
Ciasta przekrawamy na pół i nasączamy przygotowanym ponczem.