madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Warstwowa szarlotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto składające się z kruchego ciasta , aromatycznych jabłek i pysznego kremu o cytrynowym smaku.

Warstwowa szarlotka

Składniki:

Warstwowa szarlotka

Kruche ciasto

Jabłka

krem

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Warstwowa szarlotka

ETAP 1:

Warstwowa szarlotka
Do drugiej połowy dodajemy kakao i zagniatamy

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i krupczatkę a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy posiekane na kawałki masło, jaja, żółtka i śmietanę.

Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji , a następnie dzielimy je na pół.

Jedną część dzielimy także na pół i wylepiamy nimi dwie blaszki o wymiarach 21x25 posmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.

Do drugiej połowy dodajemy kakao i zagniatamy. Kakaowe ciasto także dzielimy na pół, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.

ETAP 2:

Warstwowa szarlotka
Jabłka dusimy na małym ogniu aby zmiękły.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce, a następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy.

Całość dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Pozostawiamy aby wystygły.

ETAP 3:

Warstwowa szarlotka
Na wierzch ścieramy na tarce kakaowe ciasto.

Na jasnym cieście układamy po połowie uprażonych jabłek , a na nie ścieramy kakaowe ciasto na tarce o dużych oczkach.

Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia.

ETAP 4:

Warstwowa szarlotka
Ubitą kremówkę miksujemy z przestudzonym budyniem.

Na mleku z cukrem gotujemy budyń.Galaretkę rozpuszczamy w pól szklanki wrzątku i mieszamy z budyniem.Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i miksujemy z przestudzonym budyniem. Na jednej porcji upieczonego ciasta układamy krem i przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.