Sposób przygotowania:
Warstwowa szarlotkaETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i krupczatkę a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy posiekane na kawałki masło, jaja, żółtka i śmietanę.
Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji , a następnie dzielimy je na pół.
Jedną część dzielimy także na pół i wylepiamy nimi dwie blaszki o wymiarach 21x25 posmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i zagniatamy. Kakaowe ciasto także dzielimy na pół, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
ETAP 2:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce, a następnie dodajemy cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy.
Całość dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Pozostawiamy aby wystygły.
ETAP 3:
Na jasnym cieście układamy po połowie uprażonych jabłek , a na nie ścieramy kakaowe ciasto na tarce o dużych oczkach.
Blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia.
ETAP 4:
Na mleku z cukrem gotujemy budyń.Galaretkę rozpuszczamy w pól szklanki wrzątku i mieszamy z budyniem.Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i miksujemy z przestudzonym budyniem. Na jednej porcji upieczonego ciasta układamy krem i przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
SylaUla
madzik323
To prawda :)