pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jeden z ulubionych placków mojej mamy

Ciasto wiśniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
CIASTO Ubijamy białka, dodajemy cukry i ubijamy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy żółtka i mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic 26 cm. Piec ok. 30 minut w 180 st. Gdy się upieką- ostudzić. MASA Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, śmietanę i galaretki (w proszku). Mieszamy aż się wszystko rozpuści. Jednego biszkopta należy przekroić na pół i jedną połówkę kruszymy do masy. Wmieszać też wiśnie. Na jedną połowę placka dajemy masę. Przykrywamy nie pokrojonym biszkoptem. LUKIER Białka miksujemy. Dodajemy cukier. Smarujemy wierzch i boki placka. Resztę pozostałego lukru mieszamy z kakao. Dekorujemy placek wg uznania.
Ciasto wiśniowe
Tak wygląda w środku