Sposób przygotowania:
Ciasto z ananasami
CIASTO KRUCHE:
Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Zrobić wgłębienie do którego włożyć sól, cukier, żółtko i zsiadłe mleko. rozdrobniony tłuszcz rozłożyć wokół wgłębienia. Składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Wysmarować tłuszczem spód tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Obręczą tortownicy wyciąć z ciasta krążek i wyłożyć nim spód tortownicy. Z resztek ciasta uformować brzeg.
MASA:
Plastry ananasa osączyć na sicie. Tłuszcz i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać dalej ucierając jajko i żółtko. Wsypać mąkę i budyń, połączyć składniki. Odłożyć 4 plastry ananasa do przybrania. pozostałe plastry pokroić i dodać razem z ryżem, rumem i wiórkami kokosowymi, do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na spodzie z ciasta i zapiekać. W nagrzanym do 175 stop. C. piekarniku przez 30-4- minut.
POLEWA:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać cukier i wiórki kokosowe. Masą kokosową posmarować ciasto. Pozostawione plastry ananasa przekroić na pół i ułożyć dookoła na wierzchu. Ciasto piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze przez 15 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić, nie wyjmując z formy. Przybrać pistacjami.
Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Zrobić wgłębienie do którego włożyć sól, cukier, żółtko i zsiadłe mleko. rozdrobniony tłuszcz rozłożyć wokół wgłębienia. Składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Wysmarować tłuszczem spód tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Obręczą tortownicy wyciąć z ciasta krążek i wyłożyć nim spód tortownicy. Z resztek ciasta uformować brzeg.
MASA:
Plastry ananasa osączyć na sicie. Tłuszcz i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać dalej ucierając jajko i żółtko. Wsypać mąkę i budyń, połączyć składniki. Odłożyć 4 plastry ananasa do przybrania. pozostałe plastry pokroić i dodać razem z ryżem, rumem i wiórkami kokosowymi, do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na spodzie z ciasta i zapiekać. W nagrzanym do 175 stop. C. piekarniku przez 30-4- minut.
POLEWA:
Białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać cukier i wiórki kokosowe. Masą kokosową posmarować ciasto. Pozostawione plastry ananasa przekroić na pół i ułożyć dookoła na wierzchu. Ciasto piec dalej w tej samej temperaturze jeszcze przez 15 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić, nie wyjmując z formy. Przybrać pistacjami.