Sposób przygotowania:
Ciasto z ananasem wg Danusi
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli,ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i cukier,dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszać do piany. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. BEZA WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek ugotować budyń waniliowy,ostudzić. Margarynę rozetrzeć,dodając stopniowo żółtka i cukier puder,utrzeć na gładki krem. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu,cały czas ucierając na puszysty krem. Do kremu włożyć połowę pokrojonych ananasów,dokładnie wymieszać. WIERZCH CIASTA Na suchą patelnię wsypać cukier kryształ i wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zrumienienia wiórków,ostudzić. SKŁADANIE CIASTA: 1.biszkopt 2.połowa kremu 3.beza kokosowa 4.reszta kremu 5.reszta pokrojonych ananasów 6.ananasy na wierzchu,posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.