Sposób przygotowania:
Ciasto z bakaliami i suszonymi owocami
Rozetrzeć masło i cukier na puszystą masę. Mieszając dodawać stopniowo jajka. Dodać rdzeń laski wanilii, kakao, sól, gałkę muszkatałową, otartą skórkę z cytryny i 2 łyżki rumu. Wymieszać. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Wrzucić owoce, orzechy i migdały, wymieszać. Natłuścić i opruszyć mąką prostokątną formę. Napełnić ciastem.
Piec około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wymieszać konfitury z resztą rumu, posmarować gorące ciasto. Wystudzić, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na 2 dni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Piec około 80 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wymieszać konfitury z resztą rumu, posmarować gorące ciasto. Wystudzić, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na 2 dni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.