karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Ciasto z budyniem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto na każda okazję!

Ciasto z budyniem

Składniki:

Ciasto z budyniem

 

  • Ciasto+budyń:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki budyniu (smak wg uznania)
  • 2,5-3 szklanki mleka
  • ok. 12 herbatników (ilość taka, aby przykryła cały wierzch ciasta)

 

  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao
  • łyżka wody
  • lub po prostu 2 gotowe polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem
Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając wsypać cukier, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Piec 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mniej mleka, tzn. 2,5-3 szklanki, tak żeby był bardziej gęsty. Wylać na ostudzone ciasto i przykryć herbatnikami. Polewę zrobić łącząc wszystkie składniki na polewę i podgrzewając. Ciepłą polewą polać ciasto. Odstawić do ostygnięcia.