Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem
Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając wsypać cukier, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Piec 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mniej mleka, tzn. 2,5-3 szklanki, tak żeby był bardziej gęsty. Wylać na ostudzone ciasto i przykryć herbatnikami. Polewę zrobić łącząc wszystkie składniki na polewę i podgrzewając. Ciepłą polewą polać ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
kasienka90ns
kasandra6
monica
Malinka16
łakomczuszka
eli_555
natalii122
Przyrządzałam ciasto zgodnie z przepisem i wyszło mi za mało masy budyniowej oraz polewy.
Poza tym ciasto bardzo pyszne. Można by na budyń położyć jeszcze jakiś dżem najlepiej kwaśny, np. porzeczkowy przełamie to słodycz ciasta
sylwia17