mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto z budyniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z kremem i galaretką.

Ciasto z budyniowym kremem

Składniki:

Ciasto z budyniowym kremem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 15 dag masła
  • Dodatkowo:
  • 1 brzoskwiniowa galaretka
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniowym kremem
Na początku całe jajka ubić z białym cukrem. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń,mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem białym i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z budyniem w mleku i ugotować budyń. Ugotowany odstawić do wystygnięcia. W tym czasie miękkie masło utrzeć w misce i stopniowo dodawać po 1 łyżce do zimnego budyniu.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.Na jedną część biszkoptu wyłożyć część kremu budyniowego. Następnie przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć na wierzch pozostałą część kremu. Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie osączone i pokrojone w kostkę i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.Smacznego.