pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dla tych, którzy lubią kwaśne ciasta.

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

Składniki:

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą

 

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 700 g czerwonego agrestu
  • POLEWA:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka wody
  • 2-3 krople oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwonym agrestem i polewą
Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku na niewielkim ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mleko i rozpuszczoną margarynę. Po trochu dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. 2/3 ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28 x 40 cm. Z agrestu obrywamy ogonki, myjemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wysypujemy na ciasto. Następnie wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w 200*C. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. POLEWA: W małym garnuszku na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier, margarynę i kakao wraz z wodą. Pod koniec wlewamy 2-3 krople oleju, aby polewa błyszczała się.