Sposób przygotowania:
Ciasto z delicjami
Masa; Do miseczki dajemy żółtka i 1 szkl. mleka dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką zwykłą. Do szklanki wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i cukier, gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń. Energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy i chłodzimy. Masło ucieramy razem z margaryną. Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku ugotowanego budyniu. Biszkopt makowy; Do miski dajemy białka i ubijamy razem z cukrem na sztywno. Po troszku dodajemy mak a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Biszkopt zwykły; Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Gotujemy 3 szkl wody. Do wrzątku wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy, aby ostygła. Na biszkopt jasny dajemy 1/2 masy, przykrywamy biszkoptem makowym, dajemy resztę masy. Do miski wlewamy wódkę i moczymy w niej delicje. Układamy na masie. I tak aż do wyczerpania, aby było na całym cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. I rozprowadzamy po całym cieście. Przechowujemy w lodówce.