SUPERPRZEPIS

Ciasto z delicjami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto z delicjami Więcej zdjęć (5)

Ciasto biszkoptowe. Przekładane masą. Na masie znajdują się delicje zalane galaretką. Jest smaczne i pięknie się prezentuje.

Składniki:

Ciasto z delicjami

 

  • Masa;
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl mleka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 margaryny
  • Biszkopt makowy;
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl maku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt zwykły;
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wierzch;
  • 25 dkg delicji
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/2 szkl wódki

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami
Masa; Do miseczki dajemy żółtka i 1 szkl. mleka dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką zwykłą. Do szklanki wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i cukier, gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń. Energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy i chłodzimy. Masło ucieramy razem z margaryną. Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku ugotowanego budyniu. Biszkopt makowy; Do miski dajemy białka i ubijamy razem z cukrem na sztywno. Po troszku dodajemy mak a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Biszkopt zwykły; Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Gotujemy 3 szkl wody. Do wrzątku wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy, aby ostygła. Na biszkopt jasny dajemy 1/2 masy, przykrywamy biszkoptem makowym, dajemy resztę masy. Do miski wlewamy wódkę i moczymy w niej delicje. Układamy na masie. I tak aż do wyczerpania, aby było na całym cieście. Zalewamy tężejącą galaretką. I rozprowadzamy po całym cieście. Przechowujemy w lodówce.
Ciasto z delicjami
Etap 1 Z przygotowanych składników gotujemy budyń
Ciasto z delicjami
Etap 2 Masło ucieramy z margaryną i dodajemy zimny budyń
Ciasto z delicjami
Etap 3 Pieczemy biszkopt makowy i zwykły
Ciasto z delicjami
Etap 4 Przekładamy masą na wierzch dajemy delicje i zalewamy galaretką