jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Aby ciasto było bardziej czekoladowe wałeczki można upiec z nadzieniem czekoladowym ( np. nutellą, czy innym kremem czekoladowym).

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Kawowa:

 

 

  • 0,5 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Spirytus do smaku,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • Śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • Wałeczki nadziewane marmoladą:
  • 15 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej,
  • 1 łyżka cukru,
  • Szczypta soli,
  • Marmolada

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z drożdżowymi wałeczkami
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.

MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygnięta żelatynę.

WAŁECZKI: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie wraz z cukrem. Margarynę siekamy z mąką. Dokładamy sól oraz rozrobione drożdże. Zarabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i formujemy wałki długości blaszki. Wałeczki przed zrolowaniem nadziewamy marmoladą. Powinno wyjść około 7 wałeczków. Przenosimy je na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min. Jak rogaliki drożdżowe.

Przełożenie: Biszkopt ciemny, masa kawowa, wałeczki, śmietana, biszkopt ciemny, polewa.
Ciasto z drożdżowymi wałeczkami
Na masie układamy upieczone drożdżowe wałeczki