Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z masą jabłkową z dodatkiem galaretek.., na to masa budyniowa, a na wierzch pyszna posypka z prażonych wiórków.

Ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na ostudzony biszkopt. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i ugotować..Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę.Na patelni wiórki, masło i cukier zrumienić na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Ciasto z jabłkami
Ciasto na biszkopt wylane na blaszkę gotowe do pieczenia.
Ciasto z jabłkami
Upieczony biszkopt odstawiony do wystudzenia.
Ciasto z jabłkami
Na biszkopt wyłożona masa z jabłek i galaretek.
Ciasto z jabłkami
Na masie z galaretek wyłożona masa budyniowa i posypka.