Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C. 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na ostudzony biszkopt. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i ugotować..Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę.Na patelni wiórki, masło i cukier zrumienić na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
edytaha
Bożena1968
Polecam..