Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta. Postanowiłam i ja przygotować to ciasto, to ciasto jest rewelacyjne.

Ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami

 

  • KRUCHE CIASTO
  • śmietana - 4 łyżki
  • żółtka jaj - 5 szt
  • mąka - 4 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 3 szt
  • margaryna - 200 g
  • cukier - 1 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • MASA JABŁKOWA
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • cukier - 0,5 szkl
  • jabłka szara reneta - 1400 g
  • DODATKOWO
  • tłuszcz do blachy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami
MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.  

CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta. Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami
Z przygotowanych składników zrobiono kruche ciasto
Ciasto z jabłkami
Jabłka zostały obrane i starte na tarce o dużych otworach
Ciasto z jabłkami
Do podsmażonych jabłek z cukrem dodano galaretkę cytrynową
Ciasto z jabłkami
Na podpieczone ciasto wyłożono masę jabłkową