Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów
Zaczynamy od zrobienia rozczyny – mieszamy mleko z drożdżami i połową cukru pudru . Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy przesiana mąkę dodajemy resztę cukru pudru . Mieszamy . Wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto , dolewamy rozpuszczane masło. Jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Ciasto przekładamy do tortownicy. Plasterki jabłka układamy wbijając je dookoła tortownicy. Tak aby powstał ala kwiat róży. Cynamon mieszamy z cukrem kryształem. Posypujemy placek zmierzchu. Wykańczamy układając na cieście małe plastereczki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 40 min.