ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Ciasto z jezykami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Łatwe i pyszne ciasto do kawy.

Ciasto z jezykami

Składniki:

Ciasto z jezykami

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyzek oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • KREM:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka Kasi
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • DO DEKORACJI:
  • 3 ciastka Jeżyki

Sposób przygotowania:

Ciasto z jezykami
Białka ubić z cukrem. W kubku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, oliwę i kakao. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Upiec. Po wystygnięciu podzielic na 3 płaty. Szklankę mleka zagotować z cukrem. w połowie szklanki mleka rozmieszać mąki. Gdy cukier się rozpuści wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić. Kasię utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem, dodawać budyń. Dolać spirytus, wymieszać. Płaty ciasta przełożyć masą. Ostatni płat ciasta z kremem posypać startymi na tarce ciastkami.