aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto ,,Pawełek"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z wspaniałą masą, rewelacja dla podniebienia! Ciasto kokosowe i kakaowe + wspaniała masa!

Ciasto ,,Pawełek" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ,,Pawełek"

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto kakaowe:
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl mąki
  • Ciasto z kokosem:
  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 masło
  • 3 łyżki mleka
  • 13,5 dag batoników Pawełek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Pawełek"
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, cukier kakao zagotowujemy i studzimy. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto z kokosem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe z kokosem. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół. Masa: Batoniki łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy. W 0,5 litra mleka robimy krem. W nie dużej ilości mieszamy mąki i żółtka a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem. Na końcu dodajemy batoniki. Mieszamy. Przełożenie: Ciasto kokosowo- kakaowe- masa- biszkopt- masa- ciasto kokosowo- kakaowe
Ciasto ,,Pawełek"
Ciasto z kokosem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto ,,Pawełek"
Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, cukier kakao zagotowujemy i studzimy.
Ciasto ,,Pawełek"
Na blachę dajemy na przemian ciasto kakaowe z kokosem.
Ciasto ,,Pawełek"
W 0,5 litra mleka robimy krem. W nie dużej ilości mieszamy mąki i żółtka a resztę zagotowujemy z cukrami. Masło ucieramy i łączymy z kremem.