Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z kremem i brzoskwiniami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zamiast brzoskwiń można dodać inne owoce.

Ciasto z kremem i brzoskwiniami.

Składniki:

Ciasto z kremem i brzoskwiniami.

 

  • jajka 6 szt
  • cukier 20 dag
  • mąka tortowa 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek
  • otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ser twarogowy 1/2 kg
  • śmietana kremówka 1/2 l
  • cukier puder 20 dag
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt
  • likier brzoskwiniowy 5-6 łyżek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i brzoskwiniami.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy białka z żółtkami dobrze połączone wsypać otartą skórkę z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Piec w temp 175 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić w poprzek, skropić likierem. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser twarogowy zemleć w maszynce, dodać cukier puder, 2 łyżki syropu z brzoskwiń i utrzeć na puszystą masę. Śmietanę kremową ubić, dodać do twarogu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą, wsypać połowę pokrojonych brzoskwiń i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Na wierzch wysypać pozostałe brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.