Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z kremem, owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do ciasta można dodać różne owoce i galaretkę o dowolnym smaku.

Ciasto z kremem, owocami i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem, owocami i galaretką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem, owocami i galaretką
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodawać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Upieczone ostudzić. 1 szkl mleka zagotować, w drugiej szklance mleka wymieszać z mąką połączyć z wrzącym mlekiem i ciągle mieszając gotować około 5 minut, wystudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimny krem. Pod koniec dodać aromat, przyprawić do smaku. Na ciasto wyłożyć krem, ułożyć pokrojone osączone z syropu brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.