Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodać kakao, a na końcu ubitą pianę z białek (na szczypcie soli). Białka delikatnie połączyć z ciastem. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Układać na wystudzonym cieście i zalać tężejącą galaretką
Krem: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Można użyć pudru, będzie szybciej. Mleko zagotować i do gotującego się na wolnym ogniu wsypać kaszę mannę. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Dodawać po 1 łyżce do utartego masła, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny.
Masę grysikową wyłożyć na stężałą galaretkę. Z mleka, masła, kakao i cukru przygotować polewę. Polać wierzchnią masę i udekorować kawałkiem brzoskwini.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Układać na wystudzonym cieście i zalać tężejącą galaretką
Krem: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Można użyć pudru, będzie szybciej. Mleko zagotować i do gotującego się na wolnym ogniu wsypać kaszę mannę. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Dodawać po 1 łyżce do utartego masła, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny.
Masę grysikową wyłożyć na stężałą galaretkę. Z mleka, masła, kakao i cukru przygotować polewę. Polać wierzchnią masę i udekorować kawałkiem brzoskwini.
Nina W.
pepsi.ja