Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapraszam na ucierane ciasto kakaowe z brzoskwiniami w galaretce i z lekko kwaskowatą masą grysikową.

Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce

 

 

 

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe)
  • 3 szklanki gorącej wody

 

  • Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodać kakao, a na końcu ubitą pianę z białek (na szczypcie soli). Białka delikatnie połączyć z ciastem. Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C. Wystudzić. 

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Układać na wystudzonym cieście i zalać tężejącą galaretką 

Krem: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Można użyć pudru, będzie szybciej. Mleko zagotować i do gotującego się na wolnym ogniu wsypać kaszę mannę. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Dodawać po 1 łyżce do utartego masła, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny. 

Masę grysikową wyłożyć na stężałą galaretkę. Z mleka, masła, kakao i cukru przygotować polewę. Polać wierzchnią masę i udekorować kawałkiem brzoskwini.
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wylać ciasto.
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Upieczone ciasto wystudzić i rozłożyć pokrojone brzoskwinie.
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Brzoskwinie zalać lekko tężejącą galaretką.
Ciasto ucierane Brzoskwinka w galaretce
Na galaretkę wyłożyć krem grysikowy i polać polewą.