Ciasto z masą kajmkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na ciasto z masą kajmkową.

Ciasto z masą kajmkową

Składniki:

Ciasto z masą kajmkową

 

  • Jajka 4 sztuki
  • Cukier kryształ 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 1 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie (małe)
  • Masło lub Margaryna 1/4 kostki

 

  • Masa do ciasta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą kajmkową
Masło roztopić na małym ogniu w rondlu, następnie ostudzić i przelać do miseczki, wbić jajka, wsypać cukier kryształ, mąkę i resztę składników do ciasta na koniec wszystko zmiksować na gładką masę. Gotowe mleko zagotować na małym ogniu około 1 godziny. Między czasie blachę wysmarować delikatnie masłem i lekko obsypać bułką tartą. Do przygotowanej blachy przelać ciasto i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Na koniec gotowe ciasto ostudzić, polać ostudzonym mlekiem i na wierzch ciasta posypać po całości posiekanymi orzechami włoskimi.