katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto kakaowo orzechowe z kremem o smaku cappuccino i powidłami polane polewą czekoladową doskonale na święta i inne uroczystości.

Ciasto z orzechami

Składniki:

Ciasto z orzechami

 

  • ciasto orzechowe

 

 

  • ciasto ciemne

 

  • jajko 1 szt
  • mąka 2 szkl
  • mleko ok 1 szkl
  • dżem 2-3 łyżki
  • cukier 1/2 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • olej 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1/2 łyżeczki

 

  • krem

 

  • budyń śmietankowy 2 op
  • mleko 2,5 szkl
  • cukier 5-6 łyżek
  • kawa cappuccino orzechowe 3-4 łyżki
  • masło albo margaryna 1 kostka (250g)

 

  • dodatkowo

 

  • powidła albo kwaśny dżem
  • polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami
Przygotowujemy ciasto orzechowe. Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka cukier i 2 łyżki wody. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wykładamy do przygotowanej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 30 w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Przygotowujemy ciasto ciemne. Podane na ciasto ciemne składniki miksujemy. Przekładamy do blaszki takiej samej wielkości w jakiej się piekło ciasto orzechowe. Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Studzimy. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem kawy i cukru. Studzimy i miksujemy z masłem. Ciemne ciasto smarujemy powidłami. Wykładamy krem i rozsmarowujemy. Kładziemy ciasto orzechowe i dociskamy lekko. Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.