aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z roladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jesienne ciasto z roladą jabłkową.

Ciasto z roladą

Składniki:

Ciasto z roladą

 

  • Rolada:
  • 4 jaja
  • 5 jabłek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • Masa:
  • 0,5 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 masła
  • 20 dag cukierków czekoladowych z galaretką
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • Dodatkowo:
  • polewa
  • różowy cukier do dekoracji
  • 2 biszkopty orzechowe po 4 jajkach

Sposób przygotowania:

Ciasto z roladą
Rolada: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Lekko miksujemy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Blachę 25/36 wykładamy papierem i smarujemy tłuszczem wykładamy starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Ciepłą zawijamy w ścierkę. Masa: Z mleka, cukru i cukru waniliowego i mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch dodajemy porcjami budyń. miksujemy. Na końcu dodajemy cukierki pokrojone w kostkę delikatnie mieszamy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- połowa masy- rolada pokrojona w plastry- masa- biszkopt orzechowy- polewa i posypka z cukru