ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto biszkoptowe z serem

Ciasto z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z serem

 

  • Biszkopt jasny: 6 białek
  • 15 dag mąki ziamniaczanej
  • 5 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Pozostałe składniki: 1 wiadereczko sera na sernik (1kg)
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. mleka
  • budyń śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z serem
Przygotować biszkopty: Biszkopt jasny: Ubić białka na sztywno, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Biszkopt kakaowy: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie makę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Kłaść na przemian kleksy ciasta, piec około 30-40 min w temp. 160-180 C. Po upieczeniu przekroić na dwie części. Masa: Budyń rozprowadzić na mleku, żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać ser, wymieszać. Masę postawić na ogiń, do gotującej się dolać budyń, zagotować. Biszkopt przełożyć gorącą masą. Można polać polewą.
Ciasto z serem
Przygotować ciasta biszkoptowe jasne i kakaowe, posmarować blaszkę i posypać mąką
Ciasto z serem
Na blaszkę układać na przemian kleksy z ciast, wstawić do piekarnika, upiec
Ciasto z serem
Po wystygnięciu ciasto biszkoptowe przekroić na pół
Ciasto z serem
Przygotować masę serową i gorącą przełożyć biszkopt, polać polewą