aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z wiśniami i śnieżką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo pyszne ciasto, trzy warstwy z kremem i masą wiśniową świetnie się łączą tworząc superowy smak!

Ciasto z wiśniami i śnieżką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z wiśniami i śnieżką

 

  • Ciasto:
  • 30 dag margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • Masa z wiśniami:
  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 2 galaretki kiwi
  • Masa śnieżkowa:
  • 1 śnieżka
  • 0,5 szk mleka
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami i śnieżką
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach. Masa z wiśniami: Na litrze kompotu z wiśni (gdy nie ma tyle w słoiku uzupełniamy wodą) przyrządzamy galaretki kiwi. Gdy będą zimne wsypujemy do nich wydrylowane wiśnie. Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w pół szklanki mleka. Galaretkę rozrabiamy w wodzie i gdy zacznie tężeć łączymy z ubitą śnieżką. Przełożenie ciasta: Ciasto- tężejąca masa z wiśniami- ciasto z kakao- masa śnieżkowa-ciasto- polewa
Ciasto z wiśniami i śnieżką
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek.
Ciasto z wiśniami i śnieżką
Do jednej części dodajemy kakao a dwie pozostawiamy białe.
Ciasto z wiśniami i śnieżką
Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w pół szklanki mleka. Galaretkę rozrabiamy w wodzie i gdy zacznie tężeć łączymy z ubitą śnieżką.