Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto z zielona śmietaną i brzoskwiniam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste, smaczne, ładnie wygladające

Ciasto z zielona śmietaną i brzoskwiniam

Składniki:

Ciasto z zielona śmietaną i brzoskwiniam

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • Pół szklnaki cukru pudru
  • 2 galaretki zielone
  • Reszta:
  • Puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek masła
  • 5-7 lyzek mleka
  • 3 łyzeczki kakao
  • 3 łyzeczki cykru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z zielona śmietaną i brzoskwiniam
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Przygotowac galaretki. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną galaretkę lekko tężejącą. Zmiksować do calkowiteho wymieszania skladników. Biszkopt przeciąc na pół. Posmarowac masa. Ułozyć oowce i przykryć 2 biszkoptem. Maragryne rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodac kakao. Szybko wymieszać. Zimna polac biszkopt.