Sposób przygotowania:
Ciecierzyca Eli po bretońskuprzygotowanie składników
Ciecierzycę przebrać, wysypać na durszlak i opłukać. Wsypać ciecierzycę do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
przygotowanie składników cd
Z wędzonego boczku odciąć skórę. Boczek pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Kiełbasę razem z osłonką pokroić w kostkę.
przygotowanie potrawy
Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i włożyć do garnka. Zalać ciecierzycę wodą i gotować aż będzie pół miękka.
przygotowanie potrawy cd
Do ciecierzycy dodać pokrojony boczek, liście laurowe, ziele angielskie i dalej gotować.
Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę z czosnkiem i usmażyć.
Do ciecierzycy dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gotować aż ciecierzyca będzie miękka.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do ciecierzycy i zagotować.
Smacznego!
gusia1000