eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciecierzyca Eli po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam pyszną i pożywną ciecierzycę po bretońsku. Dodałam do ciecierzycy boczek wędzony i kiełbasę przesmażoną z cebulką.

Ciecierzyca Eli po bretońsku

Składniki:

Ciecierzyca Eli po bretońsku

główne składniki potrawy

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca Eli po bretońsku

przygotowanie składników

Ciecierzyca Eli po bretońsku
Opłukaną ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.

Ciecierzycę przebrać, wysypać na durszlak i opłukać. Wsypać ciecierzycę do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.

przygotowanie składników cd

Ciecierzyca Eli po bretońsku
Wędzony boczek bez skóry pokroić w kostkę.

Z wędzonego boczku odciąć skórę. Boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Ciecierzyca Eli po bretońsku
Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Ciecierzyca Eli po bretońsku
Kiełbasę śląską z osłonką pokroić w kostkę.

Kiełbasę razem z osłonką pokroić w kostkę.

przygotowanie potrawy

Ciecierzyca Eli po bretońsku

Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i włożyć do garnka. Zalać ciecierzycę wodą i gotować aż będzie pół miękka.

przygotowanie potrawy cd

Ciecierzyca Eli po bretońsku

Do ciecierzycy dodać pokrojony boczek, liście laurowe, ziele angielskie i dalej gotować.

Na patelni roztopić smalec, dodać kiełbasę, cebulę z czosnkiem i usmażyć.

Do ciecierzycy dodać kiełbasę z cebulą i czosnkiem, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gotować aż ciecierzyca będzie miękka.

Mąkę wymieszać z wodą, wlać do ciecierzycy i zagotować.

Smacznego!