Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do przygotowania smacznego i pożywnego obiadu nie potrzeba mięsa - bakłażan w połączeniu z ciecierzycą i pieczarkami utworzyły pyszne, wegetariańskie danie.

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Ciecierzycę wrzucamy do miski i wlewamy tyle zimnej wody, aby było jej 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawiamy na 12 godzin.

Po namoczeniu przelewamy ciecierzycę razem z wodą do garnka i gotujemy przez 45 minut. Pod koniec dodajemy sól.

Cebulę kroimy w kostkę, bakłażana myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i dusimy kilka minut. Następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.

Wrzucamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i znów gotujemy 5 minut. Zagęszczamy danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego :)
Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Ciecierzycę wrzucamy do miski i wlewamy tyle zimnej wody, aby było jej 3 razy więcej, niż ciecierzycy.
Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i dusimy kilka minut.
Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.
Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Wrzucamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą i gotujemy 5 minut.