Sposób przygotowania:
Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami
Ciecierzycę wrzucamy do miski i wlewamy tyle zimnej wody, aby było jej 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawiamy na 12 godzin.
Po namoczeniu przelewamy ciecierzycę razem z wodą do garnka i gotujemy przez 45 minut. Pod koniec dodajemy sól.
Cebulę kroimy w kostkę, bakłażana myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i dusimy kilka minut. Następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.
Wrzucamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i znów gotujemy 5 minut. Zagęszczamy danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Po namoczeniu przelewamy ciecierzycę razem z wodą do garnka i gotujemy przez 45 minut. Pod koniec dodajemy sól.
Cebulę kroimy w kostkę, bakłażana myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i oliwę. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy bakłażana i dusimy kilka minut. Następnie wrzucamy pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty.
Wrzucamy zawartość patelni do garnka z ciecierzycą, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i znów gotujemy 5 minut. Zagęszczamy danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)