Sposób przygotowania:
Ciecierzyca ze szpinakiemETAP 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, gdy będzie już ciepła dodajemy masło i na gorącym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
ETAP 2:
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy szpinak i rozmrażamy go nie przykrywając, aby szybciej odparowała woda. Gdy się rozmrozi trzymamy go na małym ogniu czekając aż woda odparuje i szpinak zgęstnieje.
ETAP 3:
Do odparowanego szpinaku dodajemy ciecierzycę i gotujemy aż danie będzie gorące, wtedy możemy zgasić ogień.
ETAP 4:
Do dania dodajemy płatki owsiane oraz serek, wszystko mieszamy i doprawiamy. Szpinak pochłania smak soli dlatego trzeba dodać jej dość dużo. Doprawiamy dodatkowo do smaku pieprzem danie i jest gotowe. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdyby danie po dodaniu serka było niewystarczająco ciepłe, można je jeszcze podgrzać.