Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wątróbkę umyć, delikatnie osuszyć w bibułce i pokroić w cienkie paski. (

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

Składniki:

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

 

  • 50 dag wątróbki cielęcej
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • olej
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki sosu pieczeniowego (z torebki)
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym
Wątróbkę umyć, delikatnie osuszyć w bibułce i pokroić w cienkie paski. ( ebulę drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i po-hoić na talarki. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na wcześniej przygotowany półmisek. Na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą (około 5 minut). Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, zagotować ze śmietaną wymieszaną z musztardą. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wątróbkę wyłożyć na jabłka, polać sosem i posypać estragonem.