Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wątróbką umyć, delikatnie osuszyć w bibułce i pokroić w cienkie paski.

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

Składniki:

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym

 

  • 50 dag wątróbki cielącej
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • olej
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki sosu pieczeniowego (z torebki)
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym
Wątróbką umyć, delikatnie osuszyć w bibułce i pokroić w cienkie paski. Cebulę drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na talarki. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przełożyć na wcześniej przygotowany półmisek. Na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbką z cebulą (około 5 minut). Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, zagotować ze śmietaną wymieszaną z musztardą. Przyprawić
do smaku pieprzem i solą. Wątróbką wyłożyć na jabłka, polać sosem i posypać estragonem.