Sposób przygotowania:
Cielęcina a la Marengo
Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyć, obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac bulionem tak by zaledwie przykrywał mieso. Dusic na srednim ogniu 1 godz. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc i zazlocic na reszcie masla. Pod koniec duszenia usunac bouquet garni. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic jeszcze 10 minut. Na oliwie usmazyc 4 grzanki Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami. W trakcie gotowania w domu unosi sie przepyszny bajeczny zapach. Było pyszne. Corka zjadła 2 porcje i jeszcze miała mało:)
kasik12
Pozdrawiam