bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Cielęcina a la Marengo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna francuska potrawka wg Encyklopedia sztuki kulinarnej "Kuchnia francuska I".

Cielęcina a la Marengo

Składniki:

Cielęcina a la Marengo

 

  • 600g cieleciny,
  • 250 g pomidorow,
  • 2 cebule,
  • 200 ml bialego wytrawnego wina,
  • 200ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 2 lyzki masla,
  • 1 lyzka maki,
  • 2 lyzki oliwy,
  • 1 bouquet garni (natka pietruszki, suszony tymianek, listek laurowy, kilka ziaren ziela
  • angielskiego)
  • 2 zabki czosnku,
  • sol, pieprz.
  • powinny być male cebulki ok 100 g (ja nie mialam dalam 5 szalotek),
  • 100 g pieczarek,
  • 3 lyzki masla,
  • 3 lyzki oliwy,
  • 1 lyzka cukru,
  • 4 kromki bulki lub weki,
  • 1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.

 

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina a la Marengo
Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyć, obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebule i smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac bulionem tak by zaledwie przykrywał mieso. Dusic na srednim ogniu 1 godz. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyc i zazlocic na reszcie masla. Pod koniec duszenia usunac bouquet garni. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic jeszcze 10 minut. Na oliwie usmazyc 4 grzanki Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami. W trakcie gotowania w domu unosi sie przepyszny bajeczny zapach. Było pyszne. Corka zjadła 2 porcje i jeszcze miała mało:)

Tagi:

mak mięso danie