Cielęcina marengo

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyjąć pestki z oliwek, namoczyć oliwki w ciepłej wodzie, by odciągnąć sól. Na

Cielęcina marengo

Składniki:

Cielęcina marengo

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina marengo
Wyjąć pestki z oliwek, namoczyć oliwki w ciepłej wodzie, by odciągnąć sól. Na wolnym ogniu obsmażyćna 2 łyżkach oleju cielęcinę pokrajaną w kawałki, gdy będzie zrumieniona wyjąć i pozostawić w cieple. W tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę grubo pokrajaną, gdy będzie już przezroczysta dodać obrane pomidory bez pestek i posiekany czosnek. Zmyć dno garnka sosem z pomidorów aby zebrać cały sok ze smażenia. Do miękkich juz pomidorów dodać wino i surowe pieczarki pokrajane na ćwiartki, koncentrat pomidorowy i zioła, sól, pieprz oraz cukier. Przykryć, wolno dusić przez 25 minut. Jeżeli zioła były w gałązkach wyjąć je, dodać cielęcinę, przykryć i dusić jeszcze 50 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia wrzucic oliwki. Podawać potrawę posypana pietruszką.