Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cielęcina miodowo-musztardowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczna słodkawo-pikantna delikatna cielęcina .

Cielęcina miodowo-musztardowa

Składniki:

Cielęcina miodowo-musztardowa

 

  • 0,5 kg cielęciny ( zrazowa górna b/k )
  • 1 mała marchewka
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy ( sarebska )
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów maggi
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 duże cebule
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina miodowo-musztardowa
Zrobić pastę z miodu , musztardy, soli , pieprzu , maggi .Obrać marchewkę . W mięsie zrobić ,, kieszeń „ i natrzeć ją od środka częścią pasty przyprawowej. Włożyć w ,, kieszeń „ natkę pietruszki a obok marchewkę w całości . Spiąć wyloty ,, kieszeni „ wykałaczkami . Natrzeć mięso z wierzchu dokładnie resztą pasty przyprawowej . Ułożyć w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin ( do 24 godzin ) . Na patelni rozgrzać smalec i masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso . Włożyć mięso ( razem z tłuszczem ze smażenia ) do garnka takiej wielkości by zajmowało dno prawie w całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso . Dodać do garnka pokrojoną drobno cebulę , ziele angielskie , liście laurowe i jałowiec . Na patelnię od smażenia wlać 1 szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze smażenia przeszedł do wody . Wlać do garnka . Dolać resztę wody . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by mięso było bardzo miękkie , a sos odparował do objętości 1 szklanki . Wyjąć mięso .Zostawić pod przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło . Pokroić w plastry ( 4 sztuki ) .Sos doprawić do smaku . Można przetrzeć przez sito .Można zaprawić odrobiną mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku .