Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cielęcina z groszkiem pod beszamelem

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cielęcinę oddzielić od kości, zbić i zwinąć w ciasny rulon, a następnie osznurować

Cielęcina z groszkiem pod beszamelem

Składniki:

Cielęcina z groszkiem pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Cielęcina z groszkiem pod beszamelem
Cielęcinę oddzielić od kości, zbić i zwinąć w ciasny rulon, a następnie osznurować mocną nitką. Ugotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny. Mięso ostudzić w  wywarze, a następnie wyjąć, usunąć sznurek i pokrajać w dość grube plastry. Półmisek żaroodporny wysmarować masłem i wyłożyć warstwą zielonego groszku. Ułożyć na nim plastry cielęciny, obsypac resztą groszku. Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować. Do przestudzonego sosu dodać sól i sok z cytryny do smaku, żółtko i połowę startego sera. Tak przygotowanym sosem obłożyć przygotowane porcje cielęciny, posypac resztą startego sera, tartą bułką i wstawić do zapieczenia.