Sposób przygotowania:
Cielęcina z groszkiem pod beszamelem
Cielęcinę oddzielić od kości, zbić i zwinąć w ciasny rulon, a następnie osznurować mocną nitką. Ugotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny. Mięso ostudzić w wywarze, a następnie wyjąć, usunąć sznurek i pokrajać w dość grube plastry. Półmisek żaroodporny wysmarować masłem i wyłożyć warstwą zielonego groszku. Ułożyć na nim plastry cielęciny, obsypac resztą groszku. Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować. Do przestudzonego sosu dodać sól i sok z cytryny do smaku, żółtko i połowę startego sera. Tak przygotowanym sosem obłożyć przygotowane porcje cielęciny, posypac resztą startego sera, tartą bułką i wstawić do zapieczenia.
BrokuCuku
Borubar
https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy-ii,przepisy,30744.html