Sposób przygotowania:
Cielęcina z likierem
Cielęcinę pociąć na płatki, następnie potrzaskać młotkiem, uturlać w mące. Połowę czosnku posiekać grubo, drugą połowę pociąć na większe kawałki. Cukinię pociąć na ca. 5 mm plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cielęcinę i podpiec, pod koniec pieczenia dodać na ca. 1 – 2 min. czosnek. Mięso wyjąć z patelni, olej razem z czosnkiem wylać. Do tej patelni włożyć łyżkę masła + likier, po podgrzaniu dodać do smaku soli i łyżeczkę mąki, wymieszać i włożyć podpieczone mięso, następnie dusić ca, 10 – 20 min. pod przykryciem. Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzać olej, włożyć cukinię + posiekany drobno czosnek. Lekko posolić i upiec. Można podawać z bratkartoflami[#1] i czerwonym winem, np. Chianti lub Beaujolais nouveau. :)) Przystawka: Ser przełożyć do miski, dodać oliwę, tymianek i posolić do smaku. Następnie wymieszać. Smacznego :)) [#1] Na pdst. Wikipedii: Bratkartofle prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech i na Górnym Śląsku. Przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej jesienią i zimą z kwaśnym mlekiem.