jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Clafoutis jagodowe.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To szybkie ciasto francuskie z owocami - polecam dla tych, którzy mają mało czasu na wypieki.

Clafoutis jagodowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Clafoutis jagodowe.

 

  • 500 g mrożonych lub świeżych jagód
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki grysiku
  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta wymieszana z mielonymi migdałami (kilka łyżek)
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis jagodowe.
Mieszamy wszystkie składniki ciasta na gładką masę.
Mieszamy jagody z grysikiem i cukrem brązowym. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy grubo masłem, wysypujemy grubo bułką z migdałami, gdyż owoce puszczą sporo soku.
Wykładamy warstwę owoców. Zalewamy je ciastem i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min w zależności od grubości warstw.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Clafoutis jagodowe.
Ciasto pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min

Tagi:

ciasto tarta