SUPERPRZEPIS

Clafoutis z czereśniami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Clafoutis z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Deser z letnimi owocami - czyli bardzo smaczny francuski zakalec, łatwy do przygotowania, a jaki smaczny!

Składniki:

Clafoutis z czereśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy. Posypujemy je łyżką cukru, skrapiamy wiśniówką i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, skórkę startą z cytryny, cukier waniliowy i sól. Jajka ubijamy na puszystą piane, dodajemy do suchych składników i miksujemy. Kolejno wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.



Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe lub zimne. Smacznego :)
Clafoutis z czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy ręcznikiem.
Clafoutis z czereśniami
o miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, skórkę startą z cytryny, cukier waniliowy i sól.
Clafoutis z czereśniami
Kolejno wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Clafoutis z czereśniami
Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto.

Tagi:

jajko tarta jajka