Sposób przygotowania:
Clafoutis z czereśniami
Czereśnie drylujemy i osuszamy. Posypujemy je łyżką cukru, skrapiamy wiśniówką i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, skórkę startą z cytryny, cukier waniliowy i sól. Jajka ubijamy na puszystą piane, dodajemy do suchych składników i miksujemy. Kolejno wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe lub zimne. Smacznego :)
Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno foremki wysypujemy czereśnie (powinny być w miarę suche, aby nie zabarwiły ciasta) i wlewamy ciasto. Pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut. Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe lub zimne. Smacznego :)
misia5
agabi22
mysza75
edytaha
Cukiereczek13
gosia56
Skroro dzielisz to ja też poproszę kawałeczek dziękuję;)
cris