piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Clebek bożonarodzeniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny chlebek Bożonarodzeniowy

Clebek bożonarodzeniowy

Składniki:

Clebek bożonarodzeniowy

 

  • 2 szklanki mąki pszennej ze środkiem spulchniającym
  • szklanka mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g kandyzowanych wiśni
  • łyżeczka koniaku lub brandy
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka rodzynek i migdałów
  • 1/2 szklanki innych kandyzowanych owoców
  • 2 jajka
  • 115 g masła
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

Clebek bożonarodzeniowy
Przesiać mąkę przez sitko. Rozdrobnić masło i dobrze je utrzeć z cukrem i jajkami . Następnie wymieszać masę z mąką i mlekiem , dodać dodać owoce koniak lub brandy i wanilię . Po czym wlać ciasto do wysmarowanej masłem foremki . Ciasto należy piec w temperaturze 150 stopni C około 1,5 godziny . chlebek można udekorować skórką z cytryny lub kandyzowanymi owocami .

Tagi:

jajko jajka