PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny makaron conchiglioni z łatwym farszem i sosikiem pomidorowym. Idealne danie na proszone obiady.

Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą

 

  • 15-20 muszli makaronu conchiglioni
  • Farsz:
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 plastrów szynki konserwowej
  • 100g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • Ser żółty starty do posypania

Sposób przygotowania:

Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię trafiają pomidory z puszki oraz ketchup. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje. Tak przygotowany sos wlewamy do okrągłego naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby łatwiej nam było faszerować. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju rzepakowym. Szynkę i mozzarellę kroimy w kostkę. Usmażone pieczarki mieszamy z szynką i mozzarellą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.
Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą
Etap 1 Najpierw podsmażamy pieczarki i cebulkę.
Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą
Etap 2 Odmierzamy ilość potrzebnego makaronu.
Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą
Etap 3 Przygotowujemy farsz z pieczarek i mozzarelli.
Conchiglioni z pieczarkami i mozzarellą
Etap 4 Układamy faszerowane muszle na sosiku.