Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Consomme z bażanta z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Klarowna consomme z bażanta z kurkami i małymi pierożkami z mięsa bażanta to wyjątkowa zupa na specjalne okazje.

Consomme z bażanta z kurkami

Składniki:

Consomme z bażanta z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Consomme z bażanta z kurkami
Marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w kostkę i lekko przesmaż w głębokim garnku, zalej wodą i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować dodaj kości i mięso z bażanta, przypieczoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i suszonego borowika. W czasie gotowania ściągaj szumy z powierzchni wywaru, gotuj 2,5 godz na małym ogniu. Gdy bulion będzie gotowy przecedź go zachowując bażanta i borowiki, consomme dopraw solą i pieprzem i dodaj do niej kurki całość zagotuj. Mięso z bażanta oddziel od kości i zmiel wraz z ugotowanym borowikiem i usmażoną na maśle szalotką, jeżeli farsz będzie za suchy dolej trochę buliony. Z mąki i wody zagnieć ciasto, pierożki nie powinny być za duże raczej wielkości uszek. Consomme podawaj z pierożkami i kurkami.