Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Cordon Bleu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dla wielbicieli ciekawych smaków

Cordon  Bleu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cordon Bleu

 

  • 4 sznycle wieprzowe ( około 2cm. grube )
  • 4 plastry gotowanej szynki lub bekonu
  • 4 plastry sera gouda
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cordon Bleu
► Sznycle okroić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić na płaty ( rozbijać przez folię ) natrzeć solą i pieprzem i na każdy płat położyć po plasterku szynki i sera, teraz złożyć sznycle na pół i brzegi spiąć wykałaczką. ► Zewnątrz jeszcze raz lekko posolić, popieprzyć i obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej, następnie rozłożyć na foli aluminiowej i włożyć na 20 minut do lodówki. ► Schłodzone filety smażyć w patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony, filety nabiorą złotobrązowego koloru. ► Polecam z duszonymi warzywami, buraczkami i kartofelkami.
Cordon  Bleu
Sznycle obłożone szynką i serem spiąć wykałaczką obtoczyć w rozkłuconym jajku bułce tartej i włożyć do lodówki.