iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Coxinhas ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to bardzo smaczna przekąska. Możemy to danie podawać w towarzystwie ostrych sosów. Do farszu możemy dodawać ulubione przyprawy.

Coxinhas ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Coxinhas ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Coxinhas ze szpinakiem
Doprowadzamy do wrzenia wodę i dodajemy czosnek, pierś. Solimy wodę i gotujemy pierś do miękkości. W tym samym bulionie gotujemy ryby przez 5 minut, rozgniatamy widelcem. Mięso kroimy bardzo drobno. Natomiast do wywaru dodajemy masło oraz kostkę rosołową. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy ciasto aby zgęstniało. Gdy wystygnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy kubkiem koła. Szpinak smażymy na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy. Mieszamy pieczarki ze szpinakiem. Dodajemy ryby oraz mięso, solimy do smaku. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do farszu. Każdy wycięty placek smarujemy ciepłą wodą. Nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi do siebie, tak aby powstał kształt kurzego udka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Moczymy w białkach i panierujemy bułką tartą. Obsmażamy na złoto.
Coxinhas ze szpinakiem
Przesmażone szpinak należy dokładnie wymieszać z pieczarkami
Coxinhas ze szpinakiem
Po nafaszerowaniu wyciętych placków należy zlepić je w kształt stożków
Coxinhas ze szpinakiem
Gotowe danie podane na talerzu w przekroju widać ich farsz