Sposób przygotowania:
Coxinhas ze szpinakiem
Doprowadzamy do wrzenia wodę i dodajemy czosnek, pierś. Solimy wodę i gotujemy pierś do miękkości. W tym samym bulionie gotujemy ryby przez 5 minut, rozgniatamy widelcem. Mięso kroimy bardzo drobno. Natomiast do wywaru dodajemy masło oraz kostkę rosołową. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy ciasto aby zgęstniało. Gdy wystygnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy kubkiem koła. Szpinak smażymy na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy. Mieszamy pieczarki ze szpinakiem. Dodajemy ryby oraz mięso, solimy do smaku. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do farszu. Każdy wycięty placek smarujemy ciepłą wodą. Nakładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi do siebie, tak aby powstał kształt kurzego udka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Moczymy w białkach i panierujemy bułką tartą. Obsmażamy na złoto.