anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Crostini z szynką i pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna przekąska,polecam.

Crostini z szynką i pomidorami

Składniki:

Crostini z szynką i pomidorami

 

  • 2 twarde pomidory
  • 4-5 plasterków szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub świeżej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • bagietka (może być też długa bułka)

Sposób przygotowania:

Crostini z szynką i pomidorami
Szynkę pokroić w kosteczkę,podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek,dodać umytego pokrojonego w kostke pomidora,oraz zmiażdżony czosnek,podsmażyć wszystko 3 minuty. Wszystko doprawić solą ,pieprzem,bazylią i octem balsamicznym,wystudzić. Pokroić bagietkę lub bułkę na kromeczki,zapiec w 250 st C z termoobiegiem około 3-4 min lub w tosterze.Na chłodne zapieczone kromki,ułożyć farsz. Smacznego