Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak mi smakuje kruszonka na wierzchu , że postanowiłam sprawdzić co będzie jak część tej kruszonki dam na spód pod owoce .

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe

 

 

Sposób przygotowania:

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe
Do miski włożyć składniki na kruszonkę : masło ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier karmel-wanilia. Zagnieść dokładnie . Podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 masy ). Do mniejszej części dodać kakao i ugnieść. Obie wstawić na kilkanaście minut zamrażalnika. Nastawić piekarnik na 180 * C i niech się grzeje. Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać - usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę .Wymieszać rabarbar z jabłkiem , rodzynkami , 3 łyżkami cukru , i bułką tartą ( 2 łyżki ) i zostawić by owoce puściły sok. Naczynie do zapiekanek lub małą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ). Włożyć na spód kakaową część kruszonki, a na nią owoce . Na wierzch dać białą kruszonkę. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia.
Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe
Przygotować kruszonkę z masła - mąki-cukru
Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe
Do części kruszonki dodać kakao i oba schłodzić
Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe
Owoce pokroić i posypać cukrem - zostawic by puściły sok
Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe
Upiec w piekarniku na rumiano-zostawic do ostygniecia