Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cukinia a'la bigos

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Pieczarki pokroić w plasterki, a namoczone wcześniej suszone grzyby w paseczki. Seler,

Cukinia a'la bigos

Składniki:

Cukinia a'la bigos

 

  • duża cukinia
  • 50 dag pieczarek lub 10 dag suszonych grzybów
  • 25 dag mięsa cielęcego
  • chudej wołowiny albo kiełbasy
  • 4 duże marchewki
  • po dwie duże pietruszki i cebule
  • seler
  • strąk czerwonej papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Cukinia a'la bigos
Pieczarki pokroić w plasterki, a namoczone wcześniej suszone grzyby w paseczki. Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i włożyć do rondla. Cebulę, paprykę, mięso lub wędlinę pokroić w kostkę i wszystko razem poddusić na oleju. Pozbawioną pestek cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i po odciśnięciu soku, poddusić 10 min. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać do nich cukinię, przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić jeszcze 5 min. Podawać na gorąco z ryżem lub pieczywem. 100g - 55 kcal